GEEN BEWIJS

In feite, sec bekeken, is dood niet bestaand. Wat dood lijkt te gaan is een persoon die niet werkelijk bestaat. Stel dat ik dood zou gaan, dan sterft mijn naam en het beeld wat andere mensen van mij hebben; een beeld dat ze geloven nodig te hebben. Er wordt ook niet per se gerouwd omdat “ik” dood ben, maar er wordt gerouwd omdat andere mensen mij “kwijt” zijn… zoals je soms in tranen bent omdat iets wat je belangrijk vond weg is, of niet te vinden.

Het hele leven is gebaseerd op het idee dat het een keer ophoudt en daardoor lijkt het alsof we altijd haast hebben. Want we hebben maar één leven en we moeten alles gedaan hebben voor het voorbij is. Dat is natuurlijk allemaal bullshit, maar wel de parameters die we krijgen tijdens onze opvoeding en scholing. Als dat wegvalt, wat blijft er dan over?

“Dit nu hier in dit” blijft over. Dit moment waarop ik hier ben en doe wat er nu gebeurt. Ik weet verder niets. Ik weet niet of ik ooit ben geboren, ik herinner me daar niets van. Ik weet ook niet of ik ga sterven. Ik weet alleen dat andere mensen zijn gestorven, tenminste, zo wordt dat genoemd… het enige dat ik weet is dat ze er niet meer zijn. Ik weet niet of dat  “sterven” is.

De paar keer dat ik het lichaam van een “overleden” persoon heb bekeken, was mijn enige reactie de vaststelling dat die persoon die ik kende er niet meer was, dat de persoon die schijnbaar in dat lichaam zat er niet meer in zit. Schijnbaar kan die persoon in en uit dat lichaam gaan, dat kan ik vaststellen, en waarschijnlijk gaat dat ook met mij gebeuren, maar, absoluut bekeken, kan ik onmogelijk concluderen dat die persoon, of dat wat die persoon leek te zijn, werkelijk gestorven is en werkelijk dood is.

Ik weet dat niet en kan dat ook niet weten, dus waarom zou ik er dan van moeten uitgaan dat ik een keer dood ga? Waarom moet ik mijn leven, dat ik alleen maar “hier nu in dit” kan ervaren, indelen en beleven met het idee dat het een keer ophoudt? Er is werkelijk geen reden om dat allemaal aan te nemen, en elke aanname is sowieso niet waar.

Niemand weet uit eigen ervaring dat hij of zij ooit begonnen is, dus “geboren” is, want ergens tussen ons tweede en vierde jaar waren we er opeens. We denken het alleen maar te weten omdat het ons is verteld, we kunnen het zelf niet vaststellen of bewijzen. Ook is er nog nooit iemand teruggekomen om te zeggen dat er werkelijk een einde aan het leven is, dus ook dat geloven we alleen maar omdat het ons verteld wordt. Er is gewoon geen enkel bewijs voor welk begin en welk einde dan ook, absoluut geen bewijs.

Advertenties

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Autolyse en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op GEEN BEWIJS

  1. Henk zegt:

    Dat is mij ook al opgevallen dat wanneer je een dood iemand ziet het lijkt alsof de geest het lichaam heeft verlaten en het alleen een lege cocon is. Erg interessant om te zien dat anderen dit ook opgevallen is!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s