EEN OEFENING

Ik wil iets opschrijven dat ik ontdekt heb. Het is niet nieuw, het is ook wel door anderen beschreven en ik kende het idee wel van anderen… maar nu heb ik het voor mijzelf ontdekt en “weet” ik dat het zo is.

Ik heb een oefening gedaan waarbij ik steeds meer afstand neem van wat ik en anderen denken dat ik ben — “Frits, man, dit lichaam, etc.” — waardoor ik te zien krijg wat ik werkelijk ben of wellicht werkelijk ben.

De oefening is vrij simpel. Wat je doet is kijken naar wat je denkt te zijn en vervolgens doe je een stap achteruit en vraag je je af wat kijkt naar wat je denkt te zijn. Dat noem ik de acteur die jouw rol speelt.

Probeer dan een stap achteruit te doen om te kijken naar de acteur die jouw rol speelt, vraag je af wat nu kijkt naar de acteur die jouw rol speelt. Dat noem ik de regisseur.

Probeer vervolgens nog een stap achteruit te doen om te kijken naar de regisseur die de acteur die jouw rol speelt regisseert en vraag je af wat kijkt naar de regisseur die de acteur regisseert. Dat noem ik de toeschouwer en dat is wat jij wellicht werkelijk bent.

Het is in feite de “ik-ben” meditatie. Wanneer je inziet dat je niet je naam of je lichaam bent, dan kun je alleen vaststellen dat je bestaat — Ik Ben —, maar daar houdt het niet op natuurlijk. De volgende vraag is: Wat is? Wat je dan overhoudt is “IK”, en dat is de toeschouwer. Het zijn is de regisseur en wat die “IK” die IS speelt is de acteur. De rol die hij speelt, is onwaar en bestaat niet werkelijk.

Als je het naar het christelijke wilt vertalen, dan is de toeschouwer “God”, de regisseur is “De Heilige Geest” en de acteur is het resultaat van die twee, namelijk “De Zoon”. Dat wat er uit voortvloeit, de rol, is “De Ego-Denkgeest” en is onwaar en bestaat niet werkelijk.

Wat uiteindelijk het enige is dat wellicht bestaat, is de toeschouwer/IK/God, wat natuurlijk het Absolute Bewustzijn is, of IK-BEN/Bewustzijn, en de rest is de illusie van het toneelstuk dat zich afspeelt.

Advertenties

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op EEN OEFENING

 1. illusje zegt:

  Ja, God staat voor Eenheid, kan Eenheid naar zichzelf kijken?
  Dus zolang er nog een toeschouwer lijkt te zijn is er nog bewustzijn.
  Dat wat ‘God’ is dus een ander woord voor Eenheid valt buiten elke vorm van bewustzijn. Er is dus geen Bewustzijn op ‘Gods’- Eenheidsniveau.
  Daar ‘IS’ alleen maar. En zelfs het woord ‘IS’ dekt de lading niet, omdat het nog een woord is wat alleen binnen bewustzijn een betekenis heeft.
  De waarnemende denkgeest bevindt zich nog in het bewustzijn. Hij is zich bewust van zijn ware aard, namelijk denkgeest te zijn en nu dus ook kan zien dat ‘hij’ bewust kan kiezen voor zijn ego kant of voor zijn HG kant. Voorheen was dat geheel onbewust en was er alleen het bewustzijn een lichaam te zijn, wat ook al een keuze was, namelijk voor egodenkgeest, alleen was deze keuze aan het bewustzijn ontrokken en werd de wereld, het universum en het lichaam als het enige ware gezien.
  Dat wat toeschouwer is, is dus de van zichzelf bewuste denkgeest die de kant van ‘God’, Eenheid kiest, of voor de kant van het dualisme, afscheiding kiest.

  De zich nu van zichzelf bewuste denkgeest, kan nooit meer helemaal kiezen voor een lichaam te zijn, en zich daar helemaal mee identificeren dat spelletje wordt nu doorzien.
  Zolang er echter nog ‘ervaren’ wordt en men in bewustzijn verkeerd spelen we nog onze rol, maar nu meer en meer olv Heilige Geest als de regisseur, in plaats van egodenkgeest als regisseur.

  Like

  • maimiikrai zegt:

   Wel Frits nu heb je voor on lief “Illusje^ het aardsparadijs geopend…wat je ook nog zegt niets kan meer stuk voor haar wat jouw betreft…je bent nu de Heilige Geest voor haar en je hebt ook een plaats in de Vernieuwde Bijbel for ever …van geluk gesproken !

   Like

   • Frits zegt:

    Ik begrijp je reactie niet, Rudy. Je reageert op Illusje maar je praat tegen mij, dat is een beetje vreemd en toont van weinig respect voor Illusje. Bovendien wil ik graag dat wat je hier schrijf echt een werkelijke toevoeging is of een goede vraag; dit is beiden niet.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s