DEPRESSIE: UITNODIGING OM WAKKER TE WORDEN

Depressie wordt gezien als een ziekte, een psychische stoornis. Hiermee wordt automatisch aangegeven dat het ‘niet goed’ is en ‘verholpen’ of ‘onderdrukt’ moet worden. In veel gevallen, vooral bij langdurige depressie (door de medici ‘chronische depressie’ genoemd), wordt gezegd dat de chemische huishouding in de hersenen van slag is en dat antidepressiva dit weer op orde kan brengen.

Ik geloof niet dat een depressie voortkomt uit een verstoorde chemische huishouding in de hersenen, maar dat de depressie een verandering van de chemische huishouding in werk zet. Zoals altijd in dit leven verwarren we de oorzaak met het effect. De verstoorde chemische huishouding is een effect dat veroorzaakt wordt door de depressie, en je lost de depressie niet op door het effect te behandelen.

Ik zie depressie niet als ziekte, ik zie het als een uitnodiging. Het is niet iets dat negatief is en verholpen of onderdrukt moet worden, maar iets dat positief is en kansen biedt om eens op een andere manier naar de wereld en de schijnbare realiteit te kijken.

Noot: ‘Jij hebt makkelijk praten,’ hoor ik mensen met een depressie en mensen die mensen met een depressie kennen al zeggen, maar dat verandert niets aan mijn betoog. Ik zeg namelijk nergens dat depressie niet pijnlijk of ondraaglijk is, ik zeg alleen dat het een uitnodiging is om wakker te worden. Bovendien spreek ik uit ervaring, misschien niet extreme ervaring, maar wel lange ervaring.

Depressie ontstaat wanneer de buitenwereld niet overeenkomt met het innerlijke idee of gevoel over hoe die buitenwereld zou moeten zijn. Er ontstaat een discrepantie tussen wat de buitenwereld lijkt te zijn en het (meestal) onbewuste weten dat het niet klopt, of het bewuste gevoel dat het niet zo zou mogen of moeten zijn. De ego-denkgeest gaat er automatisch vanuit dat de buitenwereld juist en waar is, waardoor het ‘(on)bewuste weten dat het niet klopt’ automatisch een ziekte is dat genezen of onderdrukt moet worden.

Ik stel dat het ‘(on)bewuste weten dat het niet klopt’ juist en waar is en dat de depressie een uitnodiging is om te zien dat de buitenwereld niet juist en waar is. Depressie is een uitnodiging om wakker te worden. Dit houdt in dat depressie onderdrukken (met medicijnen, drugs, alcohol of een andere verslaving) of voorkomen (door niet naar het nieuws te kijken, je af te sluiten van alles dat je een rot gevoel geeft of jezelf er gewoon maar van blijven overtuigen dat het is zoals het is) jouw illusionaire droomwereld in standhoudt. Het één is niet beter dat het ander, maar ik weet wat ik wil.

Als je wakker wilt worden, is het beter om de depressie, wanneer die opkomt, niet te onderdrukken; ook heeft ‘de depressie accepteren’ of ‘de depressie loslaten’ geen tot weinig zin; en ook, hoewel dat duidelijk mag zijn, heeft zelfmoord geen enkele zin en lost het niets op (waarom dat is, is weer een geheel ander verhaal, maar voor nu moet je me maar even ‘geloven’).

De beste manier om wakker te worden — niet de makkelijkste manier, niet de meest pijnloze manier, maar de beste en wellicht enige manier —, is door er in te duiken. Omarm de depressie — hoe verwoestend hij ook mag lijken te zijn — als de uitnodiging die hij is en wees bewust van wat het losmaakt. Probeer te achterhalen, door simpelweg te zeggen dat je het wilt weten, waar die depressie vandaan komt.

De depressie is het gevolg van ‘iets’ en de verstoorde chemische huishouding is het effect van de depressie. Om ‘door’ de depressie heen te komen en te ontwaken, is het van belang om je zoveel mogelijk te richten op dat ‘iets’ waardoor de depressie is veroorzaakt. Het is zinloos om de depressie te behandelen door het effect (de chemische huishouding) te behandelen, je moet de oorzaak — dat ‘iets’ — lokaliseren en het zien voor wat het werkelijk is… een illusie.

Ik beweer niet dat de depressie dan over is, maar ik beloof je wel dat je de depressie niet meer als een ziekte of iets negatiefs zult ervaren. Daardoor wordt de depressie een ‘sterke emotie’, is de verstoorde chemische huishouding niet meer ‘verstoord’ maar ‘wat het is’ en is de buitenwereld niet meer ‘niet kloppend’ — niet omdat die buitenwereld nu opeens klopt, maar omdat je nu zeker weet dat die buitenwereld niet klopt; dus dan klopt het dat de buitenwereld niet klopt.

Ikzelf leef liever depressief in een wereld die ik kan zien en ervaren voor wat het werkelijk is, dan schijnbaar gelukkig te zijn in een door de ego-denkgeest geconstrueerde droomstaat en schijnwereld die simpelweg niet waar is. Dat is mijn keuze en ik omarm mijn depressies met alle liefde die ik kan opbrengen.

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Autolyse, Wakker worden en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op DEPRESSIE: UITNODIGING OM WAKKER TE WORDEN

 1. adbuisman@gmail.com zegt:

  dus exit fysio en exit psych?
  exit pillen?
  zullen raar kijken
  behalve dat ht een “wetenschappelijk feitje” is dat spiermedicatie depri kan maken
  dus ook maar exit?

  Like

 2. adbuisman@gmail.com zegt:

  Dat is mijn keuze en ik omarm mijn depressies met alle liefde die ik kan opbrengen.
  gaat hem helaas nog niet worden
  ik walg en haat depressies meer dan 100%
  ook als zijnde NIET DE HELE JUISTE VOLLEDIGE WAARHEID OVER MIJ
  daarom, van die kul moet ik ook af

  wel mee eens zo?

  Like

 3. Jeroen zegt:

  In 1 woord. WOUW!

  Eindelijk iemand die dicht bij de waarheid komt en het ook durft te zeggen.

  Dank je wel voor het delen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s