PERSOONLIJKE NOOT #2

Sinds het begin van het jaar is er een vreemd soort ‘trekken’ gaande. Aan de ene kant is er de absolute vrede van ‘er niet meer zijn’ (daar zeg ik straks wat over) en aan de andere kant het ego dat er wil zijn en moet zijn er er alles aan doet om ‘Frits’, die er niet meer is, ‘terug te trekken’ in dat lichaam dat hier rondloopt en speelt ‘Frits’ te zijn.

‘Er niet meer zijn’ is een lastige opmerking, omdat het lijkt te zeggen dat ‘Frits’ er niet meer is, terwijl iedereen hem fysiek kan zien rondwandelen in Amsterdam met zijn nieuwe schoenen en leren jas. De ‘ik’ is een gedachte die vorm wordt gegeven door vragen. Wie ben IK? Waar ben IK? Ben IK anders dan JIJ? Et cetera. ‘Ik’ IS de vraag en wanneer de vraag wegvalt, is er geen ‘ik’ meer.

Dit levert een gek soort vrede op, niet voor ‘mij’ maar voor niemand… en die vrede wordt verstoort door de laatste stuiptrekkingen van ego dat wil bewijzen dat het bestaat en dat hij ‘Frits’ is.

Die stuiptrekkingen van ego zijn anders, of worden anders ervaren, dan voorheen toen ‘ik’ af en toe simpelweg terugviel in dat ego en ‘mij’ dat achteraf realiseerde. Ik val nu niet meer terug in dat ego, maar zie ego trekken zonder werkelijk resultaat anders dan lichamelijke pijn en onrust. Maar uiteindelijk, ongeacht de pijn en de onrust, ben ‘ik’ me er elk moment van bewust dat ‘ik’ hier niet ben en dat niets ‘mij’ kan bedreigen.

Mijn lichaam is in pijn, maar het kan me geen reet schelen, want… ik ben hier niet, net zoals jij hier niet bent, omdat er nooit een universum (afscheiding) is ontstaan. Er is geen wereld, dus er is geen leven… er is alleen [..] — (De enige woordeloze onbeschrijfelijke Waarheid).

En ‘een mens’ kan zich dit alleen maar realiseren. Het is niet iets dat je kunt verkrijgen of kunt beoefenen. Het is iets dat je, zelfs na jaren zoeken en willen, overvalt. Het is met recht omschreven als wonderlijk, omdat elk ander woord het onrecht doet. En niemand kan je vertellen hoe het er uitziet, de enige methode om er achter te komen is: kom voor jezelf kijken!

Wordt het leven dan beter? Nee, het leven verandert niet; het blijft dezelfde teringzooi die het nu al is. Het leven is de illusie die het is, hoe kun je een illusie veranderen? Wat verandert is dat er de realisatie is dat jij er geen deel van bent, het wordt onpersoonlijk.

Advertenties

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op PERSOONLIJKE NOOT #2

 1. Rita Selle zegt:

  De cursus in wonderen zegt hier volgens mij toch iets anders over, nl dat je de wereld ( die niet bestaat) anders beleeft, ergo niet als de teringzooi, maar met een groot begrip en liefde voor al wat leeft

  Like

  • Frits zegt:

   Dat is ook wat ik zeg, namelijk: “Wat verandert is dat er de realisatie is dat jij er geen deel van bent, het wordt onpersoonlijk.”

   De Cursus (wat overigens geen heilig boek is en dus niet letterlijk gevolgd of geloofd hoeft te worden, en in mijn beleving niet letterlijk gevolgd dient te worden… en ik weet dat dit vloeken in de kerk is) zegt alleen dat de wereld anders beleefd wordt, niet dat de wereld verandert… want iets dat niet is kan niet anders zijn, omdat het niet is.

   Het blijft een teringzooi, want het is wat het is, namelijk: een illusionaire constructie van ego dat alleen kan bestaan in chaos zodat het met oplossingen kan komen en de held van het verhaal kan spelen. Zonder dat is er geen wereld te ervaren en ben jij, als fysieke mens, dood.

   Als je gelooft dat het straks beter wordt, dan geloof je in dromen en sprookjes. Alleen de manier waarop jij het ervaart verandert, namelijk van “persoonlijk” naar “onpersoonlijk”. Dit is geen theorie of idee van mijn kant, dit is mijn levende werkelijkheid.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s