NIEMAND HEEFT OOIT IETS GEDAAN

Zodra een mens, ieder mens, iets doet, wordt de gedachte ‘Dit doe ik omdat [..]’ er aan toegevoegd, waarna de ego-denkgeest (of gewoon ‘ego’) er ‘Ik heb dit gedaan omdat [..]’ van maakt om het idee te creëren dat die mens, ieder mens, het eerst heeft bedacht of gedacht en het pas daarna heeft gedaan.

Dat is bullshit. Ten eerste wordt alles gedaan voordat het gedacht of bedacht is (dit is overigens ook al wetesnchappelijk/neurologisch aangetoond en bevestigd) en het wordt al helemaal niet gedaan om de redenen die de ego-denkgeest (of gewoon ‘ego’) heeft verzonnen; bovendien wordt het niet door die ‘ik’ gedaan die schijnbaar denkt dat hij het doet om [..] en [..] reden.

De meest belangrijke vragen die de mens, elk mens, dan kan stellen, zijn deze in deze volgorde:

 • Wie is het die dit heeft gedaan?
 • Wie is het die denkt dat hij het heeft gedaan?
 • Wie is het die denkt dat hij het heeft gedaan om [..] en [..] reden?
 • Is dat waar?

Wanneer je, middels het beantwoorden van die vragen, tot de realisatie komt dat ‘jij’ niets doet en dat er geen redenen zijn om dat wat ‘jij’ niet hebt gedaan te doen, creëert dit de absolute vrijheid om te zijn wat je werkelijk bent als intrinsiek deel van dat wat werkelijk is.

Niemand heeft ooit iets gedaan en niemand is ooit schuldig of schuldig geweest; de enige die wijst naar zichzelf of de ander als zijnde een doener of schuldige is de ego-denkgeest (of gewoon ‘ego’) en die heeft als meest in het oogspringende eigenschap het simpele feit dat hij niet bestaat.

Advertenties

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

8 reacties op NIEMAND HEEFT OOIT IETS GEDAAN

 1. illusje zegt:

  Ja, grappig hè, en wat is het dat totaly freaks out bij de gedachte dat ‘hij/ik’ niet bestaat? Dat wat niet mag geloven dat het niet bestaat, want dan lost het op in zichzelf. Kortom de egodenkgeest is een zichzelf vernietigend denksysteem, dat moet blijven vernietigen om de schijn van bestaan op te houden…

  Liked by 1 persoon

  • Frits zegt:

   Mmh, ik benader het altijd van de andere kant: De ego-denkgeest (of ego) is een niet bestaand denksysteem, dat zichzelf moet blijven bewijzen om de schijn van bestaan op te houden.

   Dat is net zo gestoord en komt op hetzelfde neer. Het is een soort van Phoenix die elke keer weer uit zijn as verrijst, met als enig probleem dat het in de allereerste plaats niet bestaat, dus er is geen as waaruit het zou kunnen verrijzen… en dan kom ik toch weer bij de kip en het ei uit. 😀

   Like

   • illusje zegt:

    Ik denk (who the hell is die ‘ik’) hetzelfde: het ego is een niet bestaand denksysteem, dat zichzelf moet blijven bewijzen om de schijn van bestaan op te houden. Het bestaat niet, dus kan het niets anders dan een zelfvernietigend denksysteem zijn, het opkomen en het direct weer vernietigen gaan tegelijkertijd, OMDAT het niet mogelijk is… 🙂

    Like

 2. illusje zegt:

  Ondertussen is het een diep WETEN wat nooit uit de verf kan komen via woorden, want dat blijft een dualistisch en vooral niet bestaand. En hoe kan je het niet bestaande nou beschrijven met het niet bestaande, dat niet bestaat dat is minimaal 3 x niets HAHAHA en totaly mind blowing….

  Liked by 1 persoon

 3. illusje zegt:

  ja precies, dat is wat ik met het zelfvernietigende kenmerk van de ego mind bedoel, zien hoe het werkt (zelfvernietigend) en het daarbij laten, dan volgt ‘verder’ vanzelf, wat dat dan ook moge betekenen, want ook ‘verder’ is nog steeds een schijnbaar ‘iets’, dus ook ‘niets’.
  Het valt niet te ‘pakken’. ‘Verder’ is het onvermijdelijke terugkeren naar waar nooit uit is weggegaan, zo werkt dat wat niet kan werken, omdat het er niet is…

  Liked by 1 persoon

  • Frits zegt:

   Geweldig toch? Hahahaha, zoals JC (Johan Cruijff) zei: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”, en dan is het zo komisch. Er is alleen het oneindige dat wat is, en dat is alleen hier en nu, tijdloos en ruimteloos, dit! Niks te worden, niks te zijn, niks te bereiken, niks vroeger, niks daar, niks verder. Maar dan verder, want hoe kan het oneindige eindig zijn? Zo komisch.

   Liked by 1 persoon

 4. Hilde zegt:

  en zo geruststellend, bedankt Frits en Annelies.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s