WAAR IS WALDO?

Op Facebook, waar ik vaak mijn korte berichten plaats op het moment dat ze bij ‘mij’ binnenkomen, schreef ik:

“Ik heb geen wensen en verwachtingen meer, ik wil niets en zie geen doelen om te bereiken. Daarom hoef ik mijn leven niet te leven, maar leeft het leven mij. Een rivier maakt zich ook niet druk om de stenen in de bedding of de obstakels die het tegenkomt.”

Het hebben van wensen schept verwachtingen, en altijd in de toekomst… dat lijkt me logisch. Ik wens ‘dit’ en daarom moet ik ‘dat’ doen om ‘dit’ te bereiken of te manifesteren. Dat is niet nu leven, dat is nu bezig zijn met een toekomst die niet bestaat en misschien zelfs nooit zal bestaan — en in dat laatste geval zal de verwachting omslaan in teleurstelling.

Teleurstelling levert automatisch spijt op en op dat moment leef ik weer in het verleden; want als ik toen ‘zus en zo’ had gedaan, dan zou ik nu ‘dit’ (‘dat’ wat ik toen wenste) hebben gehad. Dus eerst leef ik met wensen en verwachtingen in de toekomst en wanneer die toekomst is bereikt, leef ik dankzij teleurstelling en spijt in het verleden. Elke idioot met de herseninhoud van een erwt moet kunnen inzien hoe gestoord dat is.

Ik schreef ook:

“Dit (leven zonder wensen en verwachtingen) betekent niet dat het opeens alleen maar een leuke ervaring is, dat er nu alleen maar geluk en liefde is en alleen maar goede dingen gebeuren. Het betekent blijkbaar alleen maar dat ik er geen mening over heb en vanzelf laat gebeuren wat schijnbaar gebeurt… ook als dit depressie of pijn is, dood en verderf.”

Wat het in feite betekent is dat je alleen nu kunt leven wanneer je zonder wensen, verwachtingen en ook zonder spijt leeft; ongeacht hoe dat ‘nu’ is of ervaren wordt (leuk of niet leuk). En je kunt natuurlijk alleen maar ‘nu’ leven, je kunt niet gisteren of morgen of volgend jaar leven, want je bestaat niet gisteren, morgen of volgend jaar… je bestaat nu, hier, op dit moment.

(Oké, je bestaat schijnbaar, maar toch.)

Wanneer je jouw leven leeft aan de hand van wat je wens dan schep je verwachtingen die meestal uitlopen op teleurstellingen; en dan leef je niet werkelijk, maar word je geleefd. Dat waardoor je wordt geleefd, is Ego… niets meer en niets minder. Ego is een parasiet dat zich in je hersenen nestelt en er voor zorgt dat jij denkt en gelooft dat jij dat Ego bent. Dat Ego houdt je in beweging middels het verzinnen van wensen en verwachtingen met teleurstelling en spijt, waardoor dat Ego er voor zorgt dat jij je alleen maar bezig houdt met het verleden en de toekomst.

In feite zorgt Ego er voor dat jij je met alles bezighoudt behalve dit moment, omdat dit moment, dit hier nu, de enige plek is waar jij mogelijkerwijs te vinden bent en Ego wil niet dat je erachter komt dat jij niet dat Ego bent. Jij bent dat wat je bent en niets anders, en als we dat wat je bent “Waldo” noemen, dan ben jij Waldo en jij bent hier nu en nergens anders. Dus waarom ergens anders, in de toekomst of het verleden, op zoek gaan naar waar Waldo is?

Advertenties

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

5 reacties op WAAR IS WALDO?

 1. mayamariah zegt:

  Bij mijzelf merk ik op, ik kijk ernaar terwijl ik het doe, dat die geest/ego/lichaam zich persee ergens op moet richten. Iets doen. Zo is ie bij mij bezig in de vorm van shoppen. Kan ie helemaal op los gaan. De wensen blijven maar doorgaan. Ook kwam ik erachter dat verlichting betekent: gewoon je logische boeren verstand gebruiken. Moet je wel eerst terug naar ut boerenland. De wortel. Beetje onsamenhangende reactie wellicht maar dit kwam naar boven. Geen streven naar perfectie.

  Liked by 1 persoon

  • Frits zegt:

   Er is in ‘MHO’ een verschil tussen wensen tijdens wat gebeurt en wensen voor iets te gebeuren in de toekomst. Shoppen is iets wat er nu gebeurt en dan kom je van alles tegen waarbij je denkt “oh, dat is ook leuk.” Niks mis mee, lijkt mij.

   Het wensen waar ik het over heb is het wensen voor iets in de toekomst, waarbij je het huidige moment zo probeert te manipuleren zodat de toekomst wens ‘waarheid’ gaat worden. In de zin van: als ik nu dit en dit doe dan gebeurt er morgen dat en dat en als ik daar dan zo en zo op reageer dan heb ik in de toekomst alles wat ik nu wens.

   Ik weet niet zeker of dit een toevoeging is of zelf een antwoord op je reactie, hahaha. Anyway, het is wat binnenkwam.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s