DE KAR VOOR HET PAARD

De Droomstaat valt of staat met de identificatie van jezelf als zijnde jouw karakter (lichaam-geest-systeem) en de omgeving (de droom) als zijnde een externe realiteit. Zodra het kwartje valt dat jij niet dat lichaam bent, dat jij niet die geest bent en dat de omgeving zich niet buiten jou bevindt, maar in jou plaatsvindt, ben je ontwaakt. Want: als jij niet je lichaam en je geest bent, als alles niet buiten jou maar in jou plaatsvindt, WAT BEN JIJ DAN?

Dat is de belangrijkste vraag en het antwoord is de bevrijding.

Zolang iemand zich nog identificeert als zijnde een lichaam en geest met een naam in een externe wereld — en dat is een beschrijving van vrijwel iedereen — gaat alles wat ik probeer te communiceren grotendeels langs hem of haar heen. Misschien dat onderdelen en flarden van wat ik schrijf binnenkomt, maar, omdat het binnenkomt bij een persoon die gelooft een lichaam en geest te zijn (of te hebben), wordt het direct verbasterd en verwaterd tot een soort van New Age gehalte waar Ego graag op klaarkomt.

Veel spirituele mensen willen ontwaken (of bevrijd of verlicht worden) als de persoon die ze geloven te zijn en voor de persoon die ze geloven te zijn. Dat is onmogelijk, omdat ontwaken (of bevrijding, of verlichting… kies een term die je fijn vindt) het doorzien van die identificatie met lichaam en geest is waardoor er geen daadwerkelijke persoon meer is om ontwaakt (bevrijdt, verlicht) te zijn.

Kort gezegd willen de meeste spirituele zoekers iets (ontwaking, bevrijding, verlichting) wat niet werkelijk bestaat voor iets (zichzelf) dat niet werkelijk bestaat. Ik herhaal de zin nog eens zonder de “tussen haakjes”:

Spirituele zoekers willen iets wat niet werkelijk bestaat
voor iets dat niet werkelijk bestaat.

Lees die zin voor de lol nog eens zonder vooringenomen standpunt en overtuiging en je zult zien dat dit onmogelijk is en dus vanzelfsprekend nooit gaat gebeuren.

Ontwaken — of bevrijding, of verlichting; whatever the fuck ya wanna call it — is het einde van de identificatie met jouzelf (of: jouw Zelf) als een persoon met een geest en een lichaam in een externe realiteit. Het einde van die identificatie is dus niet het gevolg van het ontwaken maar DE OORZAAK van het ontwaken; het einde van de identificatie is wat ontwaken veroorzaakt, waarna duidelijk wordt dat je leeft in een Droomstaat.

Dit betekent niet dat het leven in die Droomstaat ophoudt of dat de Droomstaat ophoudt te bestaan; dat gaat allemaal gewoon door. Het enige verschil is alleen dat dit gebeurt zonder de identificatie met het actiefiguurtje; het lichaam met die geest waarvan jij dacht en waarin jij geloofde dat jij dat was.

Zolang je gelooft dat de oorzaak van ontwaken (het einde van de identificatie met jezelf in een externe wereld) het gevolg en resultaat van ontwaken zal zijn, en dat je dus eerst moet ontwaken om van die identificatie af te komen terwijl dat andersom is, zul je nooit kunnen ontwaken, omdat je in feite de kar voor het paard hebt gespannen.

Advertenties

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op DE KAR VOOR HET PAARD

  1. Ellen zegt:

    Spirituele zoekers willen iets wat niet werkelijk bestaat
    voor iets dat niet werkelijk bestaat Mooie boektitel Frits! 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s