WAAROM ‘HET’ NIET WERKT

Met ‘HET’ doel ik op de ‘spirituele zoektocht naar verlichting, bevrijding en eeuwigdurend geluk’ en ‘waarom het niet werkt’ is heel simpel: omdat het de bedoeling is dat het niet werkt.

De spirituele zoektocht gaat uit van het idee dat je iets niet hebt of iets niet bent en dat hetgeen je niet hebt of niet bent ergens buiten jezelf te vinden is, want, als het in jezelf te vinden zou zijn, dan zou je het al hebben en/of zijn.

De spirituele zoektocht is als ‘de wortel aan een stok’ die werd gebruikt (en misschien wordt die nog steeds ergens gebruikt) om de Ezel (de zoeker) in beweging te brengen. Je zorgt dat de wortel voor de neus van de Ezel hangt, maar net te ver voor de Ezel om er een lekker hapje van te nemen. De Ezel denkt dat, als hij een stap naar voren doet, hij bij de wortel kan komen, maar de wortel blijft, ongeacht zijn intentie en goede moed, altijd even ver van hem verwijderd.

Eén van de belangrijkste inzichten, door verschillende leraren op verschillende manieren gepoogd duidelijk te maken, is:

‘Dat wat zoekt, is waar je naar op zoek bent.’

Als je zou inzien dat wat je gelooft te moeten vinden, is wat je bent, dan zou je inzien dat je automatisch al hebt wat je wilt hebben en al bent wat je wil zijn. Je hersens kunnen die informatie niet vertalen naar een werkbare hypothese. Je kunt er een eeuwigheid over gaan nadenken en het proberen te beredeneren tot je een ons weegt, maar je gaat daar nooit uitkomen, omdat het denken het niet kan verwerken.

Dus de zoektocht is onvermijdelijk net zoals het falen van die zoektocht onvermijdelijk is. Pas daarna is er de kans dat er openheid ontstaat om ‘te zien’ dat je bent wat je zocht, omdat het denken letterlijk is kortgesloten. Het denken stopt, omdat gezien wordt dat het niet in staat is tot het vinden van een antwoord op de vragen die er schijnbaar zijn, en met het stoppen van het denken, verdwijnen de vragen en stopt het zoeken. Nu ben je wat je altijd al was en altijd zal zijn.

Sommige mensen blijven geloven in de zoektocht, omdat ze niet echt serieus willen ‘weten’ wat waar is of (nog) niet kunnen accepteren dat het werkelijk zo simpel is (simpel, maar niet gemakkelijk). Die mensen blijven hangen in New Age onzin, zinloze spirituele handelingen en in extreme gevallen de misplaatste overtuiging dat ze verlichting hebben bereikt. Uiteindelijk zullen ook zij tegen de spreekwoordelijke muur knallen, ze hebben alleen wat meer schijnbare tijd nodig… ook niks mis mee.

Advertenties

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s