HET LIJDEN NA ONTWAKEN

Het idee dat, als je wakker bent alles helemaal geweldig is, is onzin. Als je verwacht dat de wereld letterlijk verandert na ontwaken, dan zul jij je nooit realiseren dat je wakker bent wanneer  je ontwaakt bent. De wereld verandert niet, alles is nog steeds precies zoals het was voordat er dat ontwaken plaatsvond, alleen de manier waarop je er naar kijkt en de manier waarop jij het ervaart verandert.

Even een ‘persoonlijk’ voorbeeldje. Zo is er al een vrij lange tijd pijn in de linker schouder van dit lichaam (er zijn wel meer pijnen in dit lichaam, maar de schouder is momenteel het duidelijkst aanwezig). Voorheen was het MIJN schouder en had IK pijn, maar nu is er pijn in de schouder van dit lichaam.

De overeenkomst tussen de twee vormen is dat het lichaam nog steeds pijn heeft, het verschil is dat ‘IK’ (dat wat ik werkelijk ben en zich schijnbaar verplaatst middels dit lichaam en alles schijnbaar ervaart) niet lijdt aan de pijn, maar de pijn ervaart en (bij wijze van spreken) van een afstand observeert.

Met andere woorden: de pijn is er nog steeds, maar het is niet MIJN pijn. En met weer andere woorden: het lijden stopt niet omdat na ontwaken de pijn verdwijnt, het lijden stopt omdat het na ontwaken niet meer MIJN pijn is. Waarom zou je lijden aan iets als het je niets aangaat? En als het jou niets aangaat, dan gaat het niemand iets aan.

Het enige wat verandert na ontwaken is de manier waarop je alles ervaart en de manier waarop je er naar kijkt; van persoonlijk naar onpersoonlijk; van onjuist naar juist; van wat niet is naar wat is. De wereld verandert niet, jij verandert niet, alleen de perceptie verandert. That’s all.

Advertenties

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s