IETS OF NIETS DOEN

Alles wat je doet heeft als enig doel te bewijzen dat jij hier nu werkelijk bent. Dat het niet waar is dat je hier bent, doet er niet toe, omdat, zolang je hier schijnbaar bent, jij niet niets kunt doen en alleen bezig kunt zijn met bewijzen dat je hier bent; ook al is dat niet waar. Zelfs wanneer je niets doet doe je iets, namelijk “niets”. Er is geen uitweg, je bent letterlijk “fucked!” tot het moment waarop je lichaam schijnbaar sterft.

Tot zover het goede nieuws.

De paradox waar je mee te maken hebt (en ik gebruik de “je” vorm niet om jou aan te spreken, maar om aan te geven dat dit letterlijk voor iedereen en alles op aarde geldt, zelfs als je gelooft dat dit niet zo is), is dat je niet “niets” kunt doen maar dat je aan de andere kant niet “iets” hoeft te doen omdat jij niet werkelijk iets kunt doen. (De kunst van het in je eigen aarsgat verdwijnen.)

Dit laatste wordt vaak verkeerd uitgelegd als een statement dat je niets kunt of moet doen, maar dat zorgt er alleen maar voor dat je “iets” doet wat je vervolgens veel meer stress oplevert dan gewoon doen wat je al deed. “Je hoeft niets te doen” geeft alleen maar aan dat er geen verplichting is om iets te doen en dat er niets nodig is om te doen, maar als je wilt mag je van-alles-en-nog-wat doen.

Zoals gezegd, het is niet mogelijk om niets te doen, omdat iets doen de functie van het lichaam is dat op die manier wil bewijzen dat het bestaat en hier is. Zolang je dat lichaam schijnbaar animeert, of dat lichaam jou animeert, blijf je iets doen en blijf je dus schijnbaar hier, ook al is dat niet echt zo. Nogmaals: er is geen uitweg! Er is geen vluchtroute en je kunt beslissen om net te doen alsof het niet zo is, maar dat bevestigt slechts dat je gelooft dat het wel zo is. It’s a friggin’ loop!

Voor de hopelijk onnodige duidelijkheid wil ik even duidelijk stellen dat ergens op een berg gaan zitten “niets doen” ook “iets doen” is. Dan zit je namelijk op een berg niets te doen en daarmee stel je vast en bewijs je dat je hier nu bent als iemand die op een berg zit en niets doet (met de nadruk op “DOET!”, wat al aangeeft dat je BEZIG BENT niets te DOEN). Dus ook dat is geen uitweg en alleen een bevestiging van wat al bekend was: je gelooft, net als alles en iedereen hier op aarde, dat je hier nu op aarde bent en werkelijk bestaat.

De vrijheid van het ontwaken tot- en het absoluut onveranderlijk realiseren van het feit dat je hier niet bent, maar dat dit het schijnbaar wel is en dat er geen uitweg is, zit hem in de realisatie dat je niets hoeft te doen, maar dat je alles mag doen, omdat je de paradox dat er nooit iets is gebeurd en dat alles al is gebeurd kunt zien als geen paradox. Je ziet in dat het geen probleem is dat je, terwijl je weet dat je hier niet bent, gelooft hier te zijn en middels het doen van van-alles-en-nog-wat probeert te bewijzen dat je hier bent… terwijl dat niet zo is.

Dit laatste, het bewijzen dat je er wel bent terwijl je weet dat je er niet bent, is een futiele actie, maar het is onmogelijk het niet te doen. Je bent nu eenmaal schijnbaar hier en omdat je schijnbaar hier bent zullen je lichaam en je geest altijd iets doen om te bewijzen dat jij hier bent, ook al is dat niet zo. Het is aan jou om vast te stellen hoeveel waarde je eraan toekent en in hoeverre je het wenst te geloven.

Het is mogelijk om te zien dat je eigenlijk niet hier bent, ook al lijkt dat wel zo te zijn, maar zelfs dat verandert niets aan het simpele feit dat je hier schijnbaar bent en schijnbaar van alles doet om te bewijzen dat je hier wel bent. Het is aan jou om die bewijzen wel of niet aan te nemen als bewijs van je bestaan. Met andere woorden, hoe serieus neem jij je eigen bullshit?

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s