Vragen / Opmerkingen

Ik heb niet zoveel meer te vertellen, maar ik kan me voorstellen dat iemand vragen of opmerkingen heeft. Ik ga niet goeroe spelen, maar ik kan misschien wel iets verklaren wanneer er onduidelijkheden zijn. De waarheid is namelijk heel simpel en werkelijk iedereen moet in staat zijn het te begrijpen.

Op deze pagina kun je middels een reactie een vraag stellen of een opmerking plaatsen en daar zal ik dan op reageren. Dit is een algemene pagina, dus vraag maar wat je wilt vragen. Als ik geen antwoord heb, dan zal ik daar ook eerlijk in zijn; ik zal je geen onzin op de mouw spelden.

Plaats je vraag of opmerking hieronder.

5 reacties op Vragen / Opmerkingen

 1. Peter zegt:

  Als je volledig ontwaakt bent, word je dan nog ooit ziek?

  Ik zou denken van niet, want er valt niets meer te leren dan. Het is niet zeker dat ziekte alleen maar bestaat om je iets te ‘leren’, maar ik zie geen andere reden.. Nou, het is ook niet omdat ik geen andere reden zie, dat er geen zou zijn. Dus misschien word je wel nog ziek, ook al doorzie je alle illusies? Wie weet? Wie zal het zeggen.. Het zal gebeuren als het gebeurt…

  Like

  • Frits zegt:

   Er bestaat de misvatting die mijzelf ook nog vaak overvalt, zoals te zien in de laatste twee blogs, dat het lichaam niets meer zal mankeren als je wakker bent, maar dat is niet waar.

   Je wordt nog steeds ziek, je kan nog steeds kanker krijgen en een pijnlijke dood sterven, omdat, dat wat jij werkelijk bent en je lichaam-geest-systeem twee verschillende dingen zijn. Het ene, wat je werkelijk bent, is waar en het andere, je lichaam en geest hier op aarde, is niet waar.

   Zolang het lichaam ‘schijnbaar’ bestaat kan het gewoon ziek worden en pijn lijden, het verschil is alleen dat als je wakker bent, dat je weet dat het niets met jou te maken heeft.

   Like

 2. Fil Ivers zegt:

  Hallo Fritz,

  Ik heb de trilogie van Jed McKenna net achter de kiezen, en ben nu, met jouw hulp, aan het proberen met autolysis te starten. Ik maak daarbij gebruik van het ‘sjabloon’ dat ik uit je uitleg over autolysis heb gehaald. Namelijk:

  What is this?
  — Write down the answer

  Is that true?
  — If necessary: rewrite your previous answer

  Am I sure it’s true?
  — If necessary: rewrite your previous answer

  Am I absolutely sure that this is true?
  — If necessary: rewrite your previous answer
  Repeat step 4 until you think you have found the correct answer and ask yourself the following question:
  Why do I believe this to be true? Where is that belief based on? Is that on which it is based really true or is there an assumption behind that?
  — Use the answer for a new round of Autolysis

  De moeilijkheden die ik ondervind:

  1) ik weet niet goed met wat ik moet beginnen. Ik bedoel, ik ben al jaren met ACIM bezig, en kan na veel graven maar geen overtuigingen vinden die ik kan ontleden.
  2) als ik er dan zomaar eenntje neem (de zon komt morgen op – roken is ongezond – ik ben een man – …), dan loop ik vast in het sjabloon hierboven. Ik weet niet goed hoe ik het moet gebruiken. Heb jij een voorbeeld van een geloof dat je zelf hebt gebruikt in dit sjabloon en dat je wil delen met me?

  Eerlijk gezegd schaam ik me een beetje over de vraag, het zou allemaal duidelijk moerten zijn, en toch heb ik er moeite mee. Snap je wat ik bedoel?

  Met vriendelijke groeten,

  Fil

  Like

  • Frits zegt:

   Je kunt beginnen met het eerste dat bij je opkomt. In veel gevallen is het simpelweg “beginnen en gewoon doen” en vaak is het de angst om het fout te doen, of de angst om wat het wellicht zal opleveren, dat er voor zorgt dat je twijfelt en het dus niet doet. Maar je kunt het niet fout doen en het idee dat het iets zal opleveren moet je loslaten, omdat je je niet kunt voorstellen wat het zal opleveren en of het iets zal opleveren.

   Het sjabloon, zoals jij het noemt, is slechts een voorbeeld waarmee ik probeer te illustreren hoe je op zoek zou kunnen gaan naar iets dat waar is door je af te vragen of het waar is en waarom je gelooft dat het waar is, net zo lang tot je iets gevonden hebt dat waar is. Er is niet werkelijk een methode anders dan bij alles de vraag stellen “Is dat waar?” en die vraag serieus en eerlijk onderzoeken en proberen te beantwoorden.

   Ik zelf heb bij alles wat ik dacht te geloven de vraag gesteld of het waar is, dus ik kan niet zomaar een voorbeeld geven. Het doet er ook niet toe wat je gebruikt, en het doet er zeker niet toe wat ik heb gebruikt; het gaat er om dat jij jezelf aanleert om niets te geloven voordat je zelf hebt vastgesteld dat het waar is of niet. Het is iets dat jezelf moet doen. Een goed begin is ook “wie ben ik?” of nog beter: “Wat ben ik?” Ga die vraag beantwoorden en vraag je dan af of dat antwoord wel echt waar is.

   Nogmaals, je kunt het niet fout doen en je hoeft je niet druk te maken over wat het oplevert en of het iets oplevert.

   Like

 3. Swanna zegt:

  Hoi Frits, ik las net je blog van 22 nov over discussie, meningverschil, oorlog enzv. hierbij hartelijk dank voor het gewoon recht voor z’n raap zeggen wat niemand durft te zeggen…ik vind het een opluchting, nou kan je gewoon verder leven en stop met dat gezoek naar geluk mensen, je bent het al, altijd geweest, maar niet aan iedereen vertellen, zelf achter komen. Mag ik het laatste boek van Rupert Spira “nature of consciousness” aanbevelen, nog niet in het nederlands verkrijgbaar iedereen heeft z’n favoriet, dit is het mijne, niet geschikt voor beginners…..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s