OPHELDERING OVER HET DOEL

“In elke situatie waarin je onzeker bent, is het eerste wat je dient na te gaan heel eenvoudig: ‘Wat wil ik dat hiervan komt? Waartoe dient het?’ Opheldering over het doel hoort thuis aan het begin, want dat zal de afloop bepalen. [..] De situatie is zoals het doel dat bepaalt.” (ECIW T-H17/2+5)

Met andere woorden: het doel geeft betekenis aan de situatie waarin jij je nu bevindt, ongeacht wat die situatie is en of die situatie fijn of niet fijn is.

Het klinkt een beetje als “The Secret” en “De wet van Aantrekkingskracht”, maar alleen voor mensen die niet begrijpen wat het werkelijk betekent. Het gaat verder dan dat, omdat het iets is wat iedereen altijd doet… alleen voornamelijk onbewust. Iedereen  heeft zijn of haar doel al bedacht en het leven dat we leiden is de situatie die er voor zorgt dat ons bedacht doel wordt bereikt .

Binnen “De wet van Aantrekkingskracht” kringen wordt dit systeem gebruikt — of “misbruikt”— om te krijgen wat ze nu willen. Dat kan zijn: rijkdom, een vriendin, macht, geluk en wat ons hartje maar begeert — maar dat is slechts een nieuwe illusie binnen de illusie, een nieuwe droom in de droom, een nieuwe waan in de waan en een nieuwe leugen in de leugen. Jed McKenna beweert dat je tegen iedereen mag liegen, behalve tegen jezelf, en een nieuwe leugen creëren in de bestaande leugen is liegen tegen jezelf.

Het doel is al vastgesteld op het moment dat de afscheiding plaatsvond, het moment waarop een deel dacht en geloofde dat het kon bestaan los van het geheel, los van ‘dat wat IS’. Het doel is herinneren dat er geen afscheiding is geweest en dat er niets is gebeurd, het leven dat we leiden is de situatie die ons leidt naar die herinnering.

Op het moment dat je inziet dat dit het doel is, dan weet je wat dit leven is. Natuurlijk kun je dit gegeven gebruiken om je doel van rijkdom en geluk veilig te stellen in en tijdens dit leven, maar dat is nog steeds jezelf in de zeik nemen en een nieuwe droom voor jezelf creëren… het heeft niets te maken met wakker worden en zien wat IS in plaats van wat NIET IS.

Advertenties

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Autolyse, Wakker worden en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op OPHELDERING OVER HET DOEL

 1. Ingrid zegt:

  Dag Frits,

  Jij zegt dit?
  Je bent onzeker, bijv. ga ik dit of ga ik dat doen, kopen, zeggen, etc.
  Omdat er onzekerheid is (IETS is, (innerlijk) conflict, geen rust, onvrede) weet je dat je gekozen hebt voor de afscheidingsgedachte. Je gaat bewust kiezen voor eenheid als doel (niet-iets, rust, vrede, acceptatie van wat IS) en niet WAT je gaat doen, kopen, zeggen, etc. Je neemt afstand van IK. Je doel: acceptatie van wat IS “zorgt voor de afloop”: acceptatie van wat IS en geen oordeel over HET/WAT.(vorm).
  Die onzekerheid was er alleen als vorm, om jezelf inzicht te verschaffen over de door jouw gekozen gedachte van afscheiding ipv eenheid en om van daaruit terug te keren naar de eenheid gedachte. En wat we onbewust doen, is met die “onzekerheid” aan de slag gaan door deze serieus te nemen, terwijl die er alleen maar is om bewust te maken van.

  Groeten,
  Ingrid

  Like

  • Frits zegt:

   Ja, dat is grotendeels wat ik zeg. De allereerste quote komt uit Een Cursus in Wonderen, dus eigenlijk zegt De Cursus het.

   Er zijn twee keuzes mogelijk, en meer keuzes zijn er niet:

   1. de keuze voor gescheidenheid (de ego-denkgeest)
   2. de keuze voor heelheid (de heilige-denkgeest)

   Als je onzekerheid voelt, of boosheid, of wat dan ook dat als negatief, lastig of vervelend wordt ervaren, dan heb je schijnbaar voor keuze 1 gekozen. Het gevoel dat je hebt hoeft dus niet opgelost te worden of veranderd te worden, omdat het (zoals je al zegt) een uitnodiging is om opnieuw te kiezen… en dan juist te kiezen voor keuze 2.

   De onzekerheid geeft ook aan dat je niet bewust bent van wat het doel werkelijk is en dat je denkt dat er andere doelen of meerdere doelen zijn die je kunt of zou moeten bereiken. Uiteindelijk is er maar één doel en als je dat ‘ziet’ dat kan er geen onzekerheid zijn over de situatie waarin je je bevindt… wat die situatie ook mag zijn.

   Daarom is voelen zonder oordeel zo belangrijk, omdat een negatief of vervelend gevoel niet beoordeeld, veroordeeld of veranderd hoeft te worden, maar wel ervaren moet worden zodat je je realiseert dat je een “verkeerde” keuze hebt gemaakt; voor afscheiding, en dat je altijd de kans hebt om de “juiste” keuze te maken, voor heelheid.

   Like

 2. Ingrid zegt:

  “Uiteindelijk is er maar één doel en als je dat ‘ziet’ dat kan er geen onzekerheid zijn over de situatie waarin je je bevindt… wat die situatie ook mag zijn.”

  En dat doel is inzicht in je keuze en een nieuwe keuze maken?

  Like

  • Frits zegt:

   Het doel is teruggaan naar het moment waarop de “verkeerde” keuze is gemaakt, de keuze voor de ego-denkgeest en gescheidenheid, en opnieuw kiezen voor de “juiste” keuze, de heilige-denkgeest en heelheid. Het absolute uiteindelijke doel is herinneren dat er nooit gescheidenheid heeft plaatsgevonden en dat de ego-denkgeest niets meer dan een misvatting is die nooit heeft plaatsgevonden. Het doel in deze illusie is heelheid, maar heelheid is er al en is nooit iets anders geweest dan heelheid… dus in heelheid is er geen doel.

   Like

 3. Ingrid zegt:

  Woow! Dank!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s