VLOEKEN IN DE KERK

‘Verder’ is niet alleen maar ‘doorgaan’, het is ook het beantwoorden van de vraag: “Wie of wat kun je vandaag laten gaan?” ‘Verder’ is het blijven verwijderen van onwaarheden tot het enige dat hier enigszins waar is overblijft. ‘Verder’ is je ‘niet vasthouden aan iets dat zekerheid lijkt te bieden’, omdat alle zekerheid op planeet aarde, of eerlijker gezegd: in het hele universum, slechts schijnzekerheid is.

Voor de duidelijkheid, je hebt drie mogelijkheden in dit leven:

 1. Je gelooft dat dit leven de ware realiteit is en komt nooit verder dan dat. Dit noemt Jed McKenna ‘Menselijk Onvolwassen’; je gelooft dat de speeltuin het echte leven is.
 2. Je komt er achter dat dit niet de ware realiteit is, maar doet alsof en speelt mee. Dit noemt Jed McKenna ‘Menselijk Volwassen’; je weet dat de speeltuin een speeltuin is, maar speelt mee met de mensen in categorie 1.
 3. Je weet wat Waarheid is, omdat je je hebt gerealiseerd wat onwaarheid is. Dit noemt Jed McKenna ‘Waarheid Gerealiseerd’ of ‘Onwaarheid Ongerealiseerd’; je weet dat de speeltuin niet waar is en hebt geen werkelijke interesse om mee te spelen met categorie 1 en 2, anders dan wat noodzakelijk is om het lichaam in leven te houden of de leefomstandigheden zo prettig mogelijk te laten zijn (mocht je dat willen).

Deze blog is voor mensen zoals ik, categorie 3, die puur en alleen willen weten wat Waarheid is ten koste van alles. Dit is een hele kleine groep, dat weet ik, en voor hen is deze blog. Dit gezegd hebbende, ga ik ‘verder’.

Religie, filosofie, wetenschap en spirituele stromingen zijn schijnzekerheden, net als heilige-, filosofische-, wetenschappelijke- en spirituele boeken die je als ‘absoluut waar’ interpreteert. Ideeën als ‘spiritueel verlicht’, ‘leven in het Nu’ en ‘alles gebeurt en is zoals het is’ zijn schijnzekerheden en ook de paden daar naartoe zijn schijnzekerheden. Maar ook een goede baan, een mooi huis of een stoere auto, een gelukkig gezinnetje, et cetera, zijn allemaal schijnzekerheden.

In principe kun je de volgende regel aanhouden: als iets er voor zorgt dat jij je goed en veilig voelt, dan ben je er nog niet; je hebt dan een ‘boeddha’ gevonden, of een ‘knuffeldoekje’, en die moet je verwijderen. Dit klinkt misschien tegenstrijdig met de realiteit waarin we geloven te leven, omdat iedereen gelukkig wil zijn en zich veilig wil voelen… maar dan gaan we er vanuit dat deze realiteit waarin we geloven te leven echt waar is — en dat is niet zo. Het feit dat vrijwel niemand werkelijk gelukkig is en absoluut niemand ooit veilig is, wijst er al op dat het waanideeën zijn.

Ik wil wel benadrukken dat het niet zo is dat ik vind dat iedereen ongelukkig moet zijn, ik schrijf hier puur en alleen vanuit mijzelf voor mensen zoals mijzelf (categorie 3). Ik heb niets met gelukkig zijn en veilig voelen, ik heb geen drang om mee te spelen in de speeltuin. Al vrij snel in mijn leven was het duidelijk dat ik hier niet rondloop om een ‘normaal’ leven te leiden a la ‘huisje, boompje, beestje’ et cetera. Niet dat daar iets mis mee is, maar het is niet voor mij… Waarheid is mijn doel en Waarheid is mijn functie; de rest is bijzaak. Dat klinkt misschien pathetisch, maar dan alleen voor iemand die niet begrijpt hoe het voelt om die drang naar Waarheid te hebben.

Maar dat terzijde, nu ga ik weer ‘verder’.

De afgelopen 8 jaar heb ik intensief gebruik gemaakt van Een Cursus in Wonderen en ik merk nu dat ik ook dit boek voorbij ben. ‘Verder’ is je niet vasthouden aan iets dat zekerheid lijkt te bieden en alles wat we kunnen vinden op aarde en in het universum is per definitie onzeker en onwaar omdat de aarde en  het universum zelf onwaar zijn; dus ook Een Cursus in Wonderen is per definitie onwaar. Wat niet uitsluit dat er goede pointers in te vinden zijn; ik heb er ontzettend veel aan gehad en geloof (neem aan) dat ik niet echt wakker zou zijn geworden zonder dit boek.

Ik weet dat er mensen zijn die voor waar aannemen dat het boek gedicteerd is door Jezus of De Heilige Geest uit naam van ‘GOD’, maar daar is geen enkel bewijs voor en het is daarom niets anders dan een aanname of een geloof dat vergelijkbaar is met het geloof dat De Bijbel of de Koran het woord van God is en daarom de absolute waarheid en meteen het bewijs dat God bestaat, want hoe anders zou Hij dan het boek hebben kunnen dicteren… Magic turtles all the way.

Ik zie Een Cursus in Wonderen en alle boeken (spiritueel en niet spiritueel) en alle goeroes —vrijwel alles en iedereen— als een wegwijzer naar ‘Verder’. En net zoals je tijdens het wandelen de wegwijzer die je de richting aanwijst achterlaat wanneer je doorloopt, dien je alle “spirituele” wegwijzers en pointers achter je te laten wanneer ze je hebben laten zien wat ze je kunnen laten zien; als je tenminste werkelijk wilt uitvinden wat Waarheid is.

Advertenties

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op VLOEKEN IN DE KERK

 1. illusje zegt:

  Gelukkig ziet ECIW dit ook zo 😉 : “Vergeet deze wereld, vergeet deze cursus, en kom met volkomen lege handen tot jouw God.”

  Als er iets anders van gemaakt wordt, en dat zal altijd gepoogd worden, want ego doet ook gewoon gezellig mee, is dit enkel en alleen een keuze voor afscheiding.
  Elk pad terug en uit de waan, is slechts een hulpmiddel en nooit en doel.

  Like

  • Frits zegt:

   Het is wel grappig om te ervaren dat ik De Cursus ook als veilige haven ben gaan gebruiken. Schijnbaar geloofde ik onbewust dat als ik het boek maar zou blijven gebruiken, ik herinnerd zou blijven aan het ‘wakker zijn’ (dom geloof, maar elk geloof is dom). En nu zie ik dat ik na de huidige ronde van de Cursus (waar ik nu in zit) het boek moet wegleggen, en alle boeken moet wegleggen, om direct te ervaren dat ik ‘wakker ben’.

   Of zoiets… 🙂

   Liked by 1 persoon

 2. Waarheid is slechts een verzameling gedachten.

  Like

  • Frits zegt:

   Nee. Waarheid is Waarheid is altijd Waarheid. Wat jij gelooft dat waarheid is, is een verzameling gedachten, wat jij denkt dat waarheid is, is een verzameling gedachten. Maar Waarheid is altijd Waarheid, onveranderlijk en eeuwig hetzelfde. Wat jij waarheid noemt is een overtuiging, een aanname en een geloof, maar niet en nooit Waarheid.

   Like

 3. twan zegt:

  Frits,

  Kunnen mensen van categorie 2 naar 3 veranderen, hoe dan ?

  Like

  • Frits zegt:

   Van 1 naar 2 kun je doen door op te groeien en te onderzoeken wat waar is om vervolgens alles wat niet waar is niet serieus meer te nemen. Van 2 naar 3 is over het algemeen niet iets wat je wilt, maar iets wat je niet niet kunt doen. Dat is voor mensen die niet net kunnen doen alsof iets waar is als ze weten dat het niet waar is, zij kunnen niet anders dan alles wat onwaar is resoluut verwerpen en moeten ook weten waarom het niet waar is. Deze mensen komen uiteindelijk ook terecht waar categorie 2 zich bevindt, maar kunnen nooit meer echt net doen alsof het wel waar is.

   Ik hoop dat dit iets verduidelijkt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s