HET VERSCHIL TUSSEN ‘ECHT’ EN ‘WAAR’

Getriggerd door een Facebook bericht van vriendin Anne, die schreef: “het is niet écht mensen, het is niet echt, ik zweer het”, waarop ik antwoordde met: het is wel echt, maar niet waar, wil ik proberen het verschil tussen ‘echt’ en ‘waar’ te beschrijven. Dit is niet een makkelijke opgave, omdat wij mensen de woorden ‘echt’ en ‘waar’ als gelijkwaardig zien.

Iets dat ‘echt’ is, is niet automatisch ‘waar’, omdat elke leugen die we elkaar vertellen een echte leugen is, maar de leugen is niet waar. Dit kun je zien als een flauw voorbeeld, maar als één voorbeeld ‘waar’ is, dan is daarmee de stelling waarvoor het voorbeeld is bedoeld bewezen: ‘Echt’ is niet ‘waar’.

‘Echt’ is een ervaring die we hebben in de ‘droomstaat’ waarin we leven. ‘Dit hier’, wijzelf op de aarde in dit universum, is ‘echt’ omdat we het als ‘echt’ ervaren. Het klassieke voorbeeld om te bewijzen dat het ‘echt’ is, gaat als volgt: “als ik jou sla, dan voel je pijn, en als jij mij slaat dan voel ik pijn.” Het slaan en die pijn is ‘echt’ omdat het ervaren wordt.

Het huis waarin we wonen is solide, niet omdat het werkelijk solide is, maar omdat het als solide wordt ervaren. Als ik er met mijn vuist tegenaan sla voelt het solide, als ik er tegenaan loop dan stoot ik mijn hoofd en ervaar ik pijn. Een huis, en daarmee alles wat als solide wordt gezien, lijkt ‘echt’ omdat het ervaren wordt als iets dat tastbaar is, maar ook ‘tast’ is een ervaring en bewijst niet dat iets dat solide aanvoelt ook werkelijk solide is.

Noot:
Zoals wetenschappelijk is aangetoond bestaat alles uit moleculen en bestaan moleculen voor 99,99999% uit lege ruimte. Dus alles bestaat voor 99,99999% uit lege ruimte en kan dus niet solide zijn.

Alles wat we als ‘echt’ labelen is een ervaring en elke ervaring is subjectief. ‘Subjectief’ is persoonsgebonden en vanzelfsprekend kan een subjectieve ervaring voor ieder verschillen. Dit is wat ‘echt’ onderscheidt van ‘waar’, omdat iets dat ‘waar’ is, altijd hetzelfde ‘waar’ moet zijn, ongeacht de persoon voor wie het geldt of de omstandigheden waarin het bestaat.

‘Waar’ is objectief omdat het niet uitmaakt wat een ander er van vindt en of een ander het gelooft of niet; dat wat ‘waar’ is verandert daar niet door, het is dan nog steeds hetzelfde ‘waar’. ‘Waar’ is altijd waar en kan nooit het ene moment dit zijn en het andere moment dat. Dat wat ‘waar’ is, is altijd objectief omdat het niet discrimineert tussen mensen, plaatsen of omstandigheden… het is altijd en overal hetzelfde voor alles en iedereen.

Dat wat ‘waar’ is, is een eeuwig onveranderlijk feit en dat wat ‘echt’ is, is een altijd aanpasbaar persoonlijke ervaring. Dit houdt in dat alles wat we op planeet aarde meemaken en ervaren heel erg ‘echt’ is, iets waar we daadwerkelijk mee te maken hebben en waarmee we iets kunnen doen, maar het is uiteindelijk allemaal niet ‘waar’.

Ik hoop dat dit het verschil tussen ‘echt’ en ‘waar’ verduidelijkt. Zo niet, laat me dan weten wat nog onduidelijk is en dan probeer ik het nog eens. Voor mij persoonlijk is het namelijk gesneden koek en het is lastig om me in te leven in iemand die iets dat zo overduidelijk is nog niet in de vingers heeft.

Advertenties

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op HET VERSCHIL TUSSEN ‘ECHT’ EN ‘WAAR’

 1. illusje zegt:

  Ja, dank, erg duidelijk.
  Het is dan ook onmogelijk om van “echt” “Waar” te maken, “echt waar” kan niet waar zijn. Iets wat we wel voortdurend pogen te doen en tevens de verdediging tegen “Waar” is. “Echt”, de wereld, is een verdediging tegen “Waar”.

  Liked by 2 people

 2. niracas zegt:

  quote: “als één voorbeeld ‘waar’ is, dan is daarmee de stelling waarvoor het voorbeeld is bedoeld bewezen: ‘Echt’ is niet ‘waar’”
  Dit is een ‘echt’ voorbeeld van Overhaaste generalisatie/inductie…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s