PARADIGMA KLOOF

Op een gegeven moment, zo zou je denken, moet je ophouden met het geloven in Sinterklaas, maar schijnbaar is niets minder waar. De meeste mensen doorlopen hun hele leven gelovend in sprookjes en fantasieverhalen. Ze staan ’s ochtends op en beginnen met geloven dat de afbeelding die ze in de spiegel zien daadwerkelijk zijzelf zijn en dat de persoon die zij zijn van belang is en iets moet doen met dat leven dat het heeft; een leven waarvan ze ook geloven dat het absoluut waar is.

Een belangrijke toevoeging is dat dit bovenstaande ook geldt voor de meeste ‘spirituele’ mensen, alle ‘new age’ en ‘religieuze’ mensen en een ongekend groot deel van de ‘verlichte/ontwaakte’ mensen.

Op zich is daar niet zo heel veel mis mee, omdat het uiteindelijk, of iemand er nu wel of niet in gelooft, allemaal sprookjes zijn; dus het doet er uiteindelijk niet toe en wat is zal zijn (blah blah blah, etc., you know the drill). Het punt is dat het leven veel overzichtelijker en eerlijker kan zijn als je niet zou geloven in sprookjes en fantasieverhalen, maar dat is verder niet mijn probleem.

Mijn probleem met dit gegeven is niet echt een probleem, maar eerder een ongemak dat ik steeds sterker ervaar en dat ik graag wil opschrijven om het buiten mij te plaatsen, en dat doe ik door het te delen met de mensen die de moeite nemen deze weblog te lezen. Het ongemak is te omschrijven als “leven in een ander paradigma dan mijn omgeving”.

Ik weet dat Jed McKenna hierover heeft geschreven en dat ik de eerste keer dat ik het las dacht ‘goh, wat overdreven’, maar dat is het niet. Ik ervaar nu ‘hier’ dat hoe langer ik ‘wakker’ ben, hoe minder makkelijk ik ‘begrijp’ waarom andere mensen doen wat ze doen, zeggen wat ze zeggen en geloven wat ze geloven.

De kloof tussen de tijd dat ik in het vorig paradigma leefde — het paradigma waarin iedereen leeft, het paradigma van ‘dit leven, het universum en alles daarin is waar’ — en direct ervoer hoe dat is, en het paradigma waarin ik me nu bevindt en me moet herinneren hoe het was in dat andere paradigma, 0mdat ik in een andere realiteit leef, wordt langzaam maar heel zeker groter en groter.

Hierdoor moet ik steeds meer moeite doen om te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen en dat kost me steeds meer energie. Soms lukt het me echt niet, dan ben ik niet in staat om te geloven dat wat ze doen, zij ook daadwerkelijk oprecht doen; ik kan me dan niet meer inleven in hun motieven, hun paradigma.

Een ander deel van het ongemak is dat andere mensen volledig redeneren vanuit hun eigen paradigma, het paradigma waarin vrijwel iedereen zich bevindt, en niet eens in staat zijn om zich mijn paradigma voor te stellen… omdat ze er nog nooit zijn geweest en in vrijwel de meeste gevallen niet eens weten dat het bestaat. Bovendien kennen de meeste mensen mij van ‘vroeger’ en geloven ze oprecht dat ik nog steeds die persoon ben die zij van ‘vroeger’ kennen. Niets is minder waar.

Met andere woorden, waar ik nog enigszins kan begrijpen waarom andere mensen doen wat ze doen en geloven wat ze geloven, snappen zij helemaal niets van mijn uitgangspunten (mijn paradigma) en moet wat ik zeg en schrijf volslagen gestoord overkomen. Dat zou geen probleem zijn als ik me zou kunnen blijven voorstellen wat hun motieven zijn, omdat ik me hun paradigma kan herinneren, maar dat wordt steeds lastiger.

De uiteindelijke uitkomst moet haast wel zijn dat ik niet meer kan converseren met ‘die andere mensen in die andere wereld’ omdat ik hen simpelweg niet meer begrijp en zij mij ook niet. Ik heb nu al heel vaak dat ik niet begrijp waarom zij niet begrijpen wat ik zeg, ik snap niet hoe ze het kunnen ‘missen’.

Ik weet dat dit mijn ongemak is, mijn ‘probleem’, maar ik wilde het hier toch even opschrijven en delen.

Advertenties

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op PARADIGMA KLOOF

 1. illusje zegt:

  Weet je, dit is volstrekt helemaal te volgen, de ervaring is absoluut 100% herkenbaar.
  De ervaring is een weerspiegeling schijnbaar buiten mij, van wat er op mind niveau wordt gedacht vanuit het focus punt wat ik als ‘ik’ ervaar, maar dan anders. ‘Ik’, omdat dat een concept is wat de ik als dromer van deze waanzinnige droom kan begrijpen. Alleen ‘ik’ ervaar dat bekende concept nu totaal anders. Ik ‘weet’ dat de ‘ik’ niet het lichaam is wat het lijkt te zijn in de wereld van concepten en droomsymbolen. Dat geld voor alles wat ik ‘droom’ te zien, ook zgn ‘anderen’ zijn nog steeds vanuit mijn ‘ik’ mind focus een weerspiegeling van ‘mijn’ gedachten.
  Zo merk ik dat ik steeds ongeduldiger word als ik de blindheid van het niet zien om me heen zie en alle krankzinnigheid buiten mij waarneem en ervaar. Ik besef echter ook dat het ‘ongeduld’, de ‘irritatie’ die ik ervaar, zodra ik ze serieus neem, nog wel een flard verdediging moet zijn van de aan afscheiding lijdende en gelovende, maar tegelijkertijd ook genezende mind. Ik besef dat de totaal genezen mind nooit meer in onvrede kan zijn, nooit meer haar irritaties en ongeduld serieus neemt. En dit kan niet ‘gespeeld’ worden, als in ” ho even, ik ben toch ontwaakt, dan mag ik niet meer geïrriteerd of ongeduldig meer zijn!”, en zeker als er dan nog schuld gevoeld wordt, weet ik maar één ding, er is nog steeds, ook al wordt het steeds vager en dient het uiteindelijk alleen maar als reminder het als vergevingsmateriaal te zien, een geloof in het waarheidsgehalte van de droom. En dat betekent voor mij alleen maar, ik kan alleen maar blijven vertrouwen in wat ik eerst als theoretisch als absolute waarheid heb aangenomen, zich stap voor stap zal verplaatsen naar de totale herinnering van het Weten. Oftewel elk SCHIJNBAAR stukje mind, binnen het begripsniveau van de droom, zal dit SCHIJNBAAR voor zichzelf moeten aanvaarden, de rest zal automatisch volgen als de mind er aan toe is.
  Dank je voor de inspiratie Frits 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Frits zegt:

   Alsjeblieft, en graag gedaan. 😀

   Voor mij wordt het steeds duidelijk dat “ontwaken uit de Droomstaat” daadwerkelijk inhoudt “het verdwijnen van het universum” en dat dit dus inhoudt dat een inhoudelijke conversatie met iemand die niet “ontwaakt” is vrijwel onmogelijk is of wordt, omdat het universum van die persoon voor mij niet meer werkelijkheid is. Zelfs voor mij, iemand die dat ergens wel wist, is het toch nog een beetje een schokkende gewaarwording… althans, zoiets dan. 😉

   Liked by 1 persoon

   • Sonja zegt:

    Ik zag de wereld onder mn voeten verdwijnen voordat mn droom aan me werd getoond .
    En werd in het nu gezogen ,opgelost in liefde en alles ,is niet uit te leggen .
    Daalde daaruit in een lichtlichaam in dit lichaam .
    Zag het als de observator .
    god wat zijn woorden irritant he soms …
    En wat betreft het delen van inzichten en ervaringen ,tja dat is lastig .
    Maar erg fijn als dat wel mogelijk is ,dat is zo een zegen .
    Dit is het ergste wat ik ooit heb meegemaakt godsamme ,maar ook het mooiste .
    Alles komt toch wel samen ,wat een heftige shit …
    Bestaan en toch niet ,hoe verzin je het …..
    Snap nog steeds niet dat ik besta in een karbonade .
    Maar wordt wel makkelijker .
    Ik ben licht eigenlijk .
    gewoon
    En ik vind woorden als wakker belachelijk ,want iedereen is het toch allang
    In feite is alles ook allang gebeurt .
    Dat dat kan he ,jemig …

    Like

 2. fons zegt:

  Frits én iIlusje dank jullie wel…vanuit mijn ‘hart’..ofwel t midden(daar ligt toch ergens een waarheid /nulpunt?)…dit had mijn laatste stukkie ego even heel hard nodig …want god wat voelde dat stukje zich alleen in plaats van all één…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s