ER IS GEEN WERELD

Het probleem met verlichting, bevrijding, ontwaken, of hoe je die staat (die geen staat is) ook maar wilt beschrijven, is het geloof een ‘ding’ te zijn (het lichaam) dat iets mist. Het probleem met de zoektocht naar dat schijnbare ‘gemis’ is dat iedereen al verlicht, vrij of wakker is. Dat wat je zoekt ben je al, dus waarnaar ben je dan nog op zoek?

De vraag die je jezelf zou moeten stellen is eerder: wat ben ik dan? Omdat we onszelf als lichaam zien en geloven dat we dat lichaam zijn, zien we vrijwel alles als vorm. Gevolg is dat, wanneer er duidelijke directe aanwijzingen deze Droomstaat insijpelen, deze ook worden gezien als ‘figuurlijk’. Dit is, gezien vanuit de ego-denkgeest, een noodzakelijkheid, omdat anders wellicht gezien kan worden dat er nooit een eg0-denkgeest heeft bestaan.

In Een Cursus In Wonderen staan drie opmerkingen die zo direct zijn dat de meeste cursisten er iets van gaan maken wat het niet is. Ze zien de opmerkingen als figuurlijk (omdat alles in deze wereld als vorm wordt ervaren) terwijl ze toch echt heel erg direct zeggen wat en hoe het is.

In dit uitzonderlijk dikke boek, dat vol staat met figuurlijke informatie om de aandacht vast te houden van de in vorm denkende ‘mens’ die we schijnen en geloven te zijn, staan deze drie opmerkingen die simpelweg zeggen wat je moet weten om schijnbaar verlicht, bevrijd of wakker te worden:

  1. Er is geen wereld.
  2. Ik heb alles wat ik zie alle betekenis gegeven die het voor mij heeft.
  3. Ik heb de wereld die ik zie bedacht.

In principe zou je genoeg moeten hebben aan de eerste opmerking. Als je serieus speelt met het idee dat er geen wereld is, hoe lang heb je dan nodig om te realiseren dat alles wat je nu ervaart, wat een inherent onderdeel is van die niet bestaande wereld, ook niet bestaat? Inclusief jouw lichamelijke schijnbare zelf!!

Voor de ego-denkgeest is dit inzicht onacceptabel, omdat die ego-denkgeest alleen in deze (niet bestaande) wereld bestaat, dus maakt het er iets van dat ‘figuurlijk’ gezien moet worden. Maar het is heel direct en heel serieus. Er is geen wereld en jij geeft alles alle betekenis die het voor jou heeft, en dit laat jou zien dat jij  jouw wereld alleen maar hebt bedacht.

Er is geen wereld, en de wereld die jij ziet heb jij bedacht, dus jij, in de vorm van dat schijnbare lichaam dat in jouw bedachte maar niet bestaande wereld bestaat, bestaat ook niet in die vorm; ook jij als lichaam bent bedacht door jou, dus jij bent niet dat lichaam. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om de simpele logica te begrijpen, je hoeft er alleen maar serieus naar te kijken en te zien dat het logischerwijs niet anders kan zijn.

Als je even het misplaatste idee loslaat dat jij dat lichaam bent dan is het zo fucking simpel en duidelijk dat jij nu verlicht of bevrijd of wakker bent, omdat je dat nooit niet bent geweest. Er is geen wereld en er is nooit een wereld geweest, dus jij die dit allemaal bedenkt bent dat waarin dit verschijnt; en jij bent altijd dat geweest en zal altijd dat zijn; en dat is wat jij werkelijk bent.

Jij bent niet de verschijning in dat, jij bent dat waarin alles verschijnt. En, nogmaals, dat is niet een lichaam in deze wereld, want er is geen wereld en dus kan er geen lichaam zijn. Dat is geen vorm, dat is niet iets of een ‘ding’. Het enige wat vorm ziet is de ego-denkgeest en de enige plek waar de ego-denkgeest bestaat is in deze wereld… maar… ER IS GEEN WERELD!

Zie je hoe simpel het is? Het enige wat je tegenhoudt om dit te ‘zien’ is het geloof dat jij dat lichaam bent en de angst om dat te verliezen. Met andere woorden, de angst om niet meer te bestaan. Die angst is ongegrond, omdat jij het enige bent dat bestaat en jij nooit niet hebt bestaan en nooit niet zal bestaan… alleen niet in de vorm van een lichaam.

Jij bent dat waarin alles schijnbaar verschijnt en het lichaam dat je gelooft te zijn is een verschijning in dat wat jij bent en jij geeft dat allemaal — alles! — alle betekenis die het schijnbaar heeft.

Over Frits

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn "taak" op aarde om de waarheid te vinden, een "taak" die gedoemd is te mislukken.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s